Koko viime kesän mielessäni pyöri ajatus omasta nukkekodista. Aikalailla varmaa oli, että ostan valmiin talon, joskin mieheni yritti saada minut tekemään pienoismallia meidän omasta talostamme. Mutta ainakin vielä silloin tuntui liian haasteelliselta ruveta tekemään taloa "pitkästä puusta". Tosin saatan vielä jokin päivä ryhtyä rakentamaan kopiota vanhasta puutalostamme…

Kerran sitten selatessani Minimaailman nukkekoteja, olikin kuukaudentarjouksena maalaamaton viktoriaaninen mdf-talo:

1407400.jpg

Kuva: Minimaailma

Sitten vain tilausta lähettämään!

Nyt kun tulevan talon malli oli tiedossa, tuntui että siihen sopisi hyvin "tiiliverhoilu". Puntaroin ainakin seuraavia vaihtoehtoja sen toteuttamiseen:

-printtejä (aidon näköinen, mutta liekö kestävä?),
-"tiilien" yksitellen "muuraamista" esim. kananmunakenno-massasta (tämä olisi ehkä hienoin mutta myöskin työläin mittaamisineen, leikkaamisineen, värjäämisineen, latomisineen, saumauksineen…)
-tiilikuvion maalaamista suoraan seinäpintaan (pelottavan työlään tuntuista sekin…)

 

Kun "talopaketti" sitten saapui, niin pitihän se heti koeponnistaa pystyyn, että näkisi mittasuhteet. Talo olikin "livenä" yllättävän pieni, ainakin verrattuna tyttäreni taloon, jossa kuitenkin huonekorkeus on jopa matalampi. Kokeilin vielä varsin makuuhuoneen kalusteita ullakko-kerrokseen, todetakseni, ettei sinne tulisi katon jyrkän kulman takia mahtumaan juuri mitään, varsinkaan vaatekaappia. Mielessä käväisi jo koko komeuden takaisin palauttaminen, mutta toisaalta talon julkisivu isoine -sisälle kurkisteltavine- ikkunoineen oli niin kaunis, että päätin tuunailla taloa mieleisemmäksi. Ullakon takaseinä venyisi katon harjan korkeudelle ja pohjaan tulisi yksi kerros lisää.

 

Mieheni sitten vei reippaana tekemäni mitat paikalliseen levypalveluun. Siellä oli tuumattu, että nykyisin tulee paljon levy-tilauksia omatekoisia nukkekoteja varten.

Läjä millintarkasti leikattuja vanereita tuli maksamaan jotain parikymppiä. Mielestäni edullista…

1356725.jpg

Kuvassa alkuperäinen runko vierellään uudet osat

Uusina vanerisina osina taloon tuli siis:
Korkeat sivuseinät, taustalevy, pohjalevy, pohjakerroksen etuseinät sekä pikkupätkä vaneria oven mukana aukeavaa pihamaata varten. Tilasin vielä Minimaailmasta pohjakerrokseen ikkunan ja ulko-oven.

1356734.jpg

Tässä vielä mallina toinen etuseinistä

Ylijääneistä mdf-osista (alkup. sivuseinät) sai sahattua "tilkkeet" porrasaukkoihin –talooni ei siis tulisi tilaavieviä portaita-  ja ullakkokerrokseen väliseinän (sekä myöhemmin parvekkeen lattian ja uudet piipun osaset). Pohjakerrokseen sain ovellisen väliseinän tyttäreni nukkiksen ylijäänyttä seinää vähän korottamalla.

1356772.jpg

Tässä tuo kyseinen seinä jo paikallaan erottamassa keitiötä ja eteisaulaa. Keittiön puolella näkyykin jo hieman valmista pintaa,mutta siitälisää myöhemmin...;)

Taas kerran koe-kokosin talon mieheni avustuksella ja helpottuneena totesin itsekseni, että kyllä siitä sittenkin jotain taitaa tulla…

Ei muuta, kuin tiiliseinän tekoon. Mutta ennen sitä oli (vaihteeksi) jonkinlainen "luova  tauko", kun nukkekodin osat lojuivat vintillä odottamassa muodonmuutostaan…

 

Nyt kyllä tätä kirjoittaessani harmittaa aivan tosissaan, etten tuolloin ottanut kuvia eri "vaiheista", mutta silloin en vielä ajatellut pitäväni tätä blogia…